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LEGAL ETHICS OPINION 588  CONTINGENT FEES – DOMESTIC  
      RELATIONS 
 
 
   It is not improper for an attorney to represent a client on a contingent fee basis for the 
collection of child support arrearage when the 1971 divorce decree incorporated a child 
support agreement, both the client and her former spouse have remarried, the children of 
the marriage are now 17 and 18 years of age, one child visits frequently with the former 
spouse, the other child visits infrequently, the arrearage amounts to $50,000.00, and the 
Client is unable to pay even a modest retainer fee, provided the relationship between the 
former spouse and the children will not be undermined, no other fee arrangement is 
practical and the agreed upon fee basis is fair and reasonable under the circumstances. 
[Formal LE Op. 189, LE Op. 405] 
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   Legal Ethics Committee Notes. – Rule 1.5(d)(1) and Comment [3a] codify the 
circumstances in which lawyers may handle family law matters on a contingent fee basis. 


